Hvis du gerne vil have dine grøntsager og din frugt til at holde længst muligt og holde mest muligt på smagen, kan du følge nedenstående råd.
Generelt om opbevaring af frugt og grønt.
For at sikre din frugt og grønt den bedst mulige holdbarhed, kan du købe frugt og grøntsager direkte hvor de dyrkes, i stedet for at købe dem hos købmanden eller i supermarkederne. Frugt og grønt af oftest været mange dage – nogle gange uger eller måneder – under transport, og derfor er holdbarheden væsentligt reduceret. Det samme gælder smagen, for frugt der skal transporteres langt, bliver høstet før det er modent, da de modner videre under transporten. Smagen bliver dog reduceret når frugt ikke færdigmodnes på planten.
Generelt for grøntsager vil lav temperatur, høj luftfugtighed og ingen sollys, forlænge grøntsagernes holdbarhed. Grøntsager vil hurtigt tørre ind hvis de opbevares for tørt, og det vil hurtigt gøre dem ”rynkede” og slatne i udseendet.
Få sprødheden tilbage
Hvis grøntsagerne er blevet udtørrede, rynkede og slatne, kan vand ofte hjælpe. Put grøntsagerne i vand og stil dem mørkt og køligt, eventuelt i køleskabet. I løbet af et par timer vil de fleste grøntsager igen se pæne ud.
Agurk
Opbevares bedst i køleskabet, men kan også opbevares på køkkenbordet.
Appelsin
Appelsiner kan nemt opbevares på køkkenbordet, men holder lidt længere, hvis de opbevares på køl.
Asparges
Opbevares bedst i køleskabet, eller som blancherede i fryseren.
Auberginer
Kan holde sig friske i lidt over en uge i køleskabet, og lidt under en uge udenfor køleskabet.
Avocado
Opbevares bedst på køkkenbordet.
Babysalat
Opbevares omkring en uge i en plastpose/plastbeholder i køleskabet.
Bananer
Opbevar dine bananer ved stuetemperatur.
Bladgrønt
Opbevares bedst i grøntsagsskuffen eller i en lufttæt plastbeholder i køleskabet.
Blomkål
Blomkål opbevares bedst i køleskabet, hvor det kan holde i en lille måned.
Broccoli
Broccoli opbevares bedst i køleskabet, hvor den holder sig frisk et par uger.
Champignoner
Champignon holder sig omkring en uge ved opbevaring i køleskabet.
Chili
Kan opbevares på køkkenbordet, men holder sig lidt bedre i køleskabet.
Citron og andre citrusfrugter
Citroner og andre citrusfrugter holder sig mest friske når de opbevares på køkkenbordet.
Forårsløg
Opbevares bedst i køleskabet.
Grønne bønner
Opbevar dine grønne bønner i køleskabet eller blancheret i fryseren.
Græskar, hokkaidogræskar og spaghettisquash
Opbevar dine græskar på køkkenbordet eller et andet sted hvor der er tørt.
Gulerødder
Gulerødderne opbevares bedst køleskabet. Har du købt gulerødder med top, bør du tage toppen af inden du gemmer gulerødderne væk.
Hovedsalat
Opbevares bedst køligt og fugtigt.
Hvidløg
Opbevares et tørt, mørkt og køligt sted, fx i en kasse på et koldt gulv i garagen eller på altanen med nogle aviser over. Ved opbevaring i køleskab accelereres spiringen.
Hvidkål
Hvidkål opbevares bedst i køleskabet, hvor det kan holde sig et par uger.
Ingefær
Opbevares på køkkenbordet eller et andet tørt sted.
Jordbær
Jordbær opbevares bedst i maven. Skal de ikke spises lige med det samme, så gem dem i køleskabet, men skynd dig at få dem spist, for de holder kun et par dage.
Kartofler
Opbevar dine kartofler et køligt, mørkt sted hvor der ikke kommer sollys og fugt.
Kiwi
Kiwi opbevares bedst ved stuetemperatur
Krydderurter
Afklippede krydderurter opbevares bedst fugtigt og køligt. Det kan være med stilken i et glas vand i køleskabet.
Løg
Løg skal opbevares et tørt, mørkt og køligt sted.
Mango
Opbevar dine mangoer på køkkenbordet.
Melon
Meloner kan nemt holde sig stuetemperatur hvor smagen også bibeholdes bedst muligt. Når der er skåret noget af melonen, skal resten opbevares i køleskab.
Mikrogrønt
Opbevar din mikrogrønt i køleskabet, gerne i en plastpose eller lukket plastbeholder.
Læs mere om mikrogrønt hos Løvegården.
Peberfrugt
Peberfrugt opbevares bedst i køleskabet.
Persille
Opbevar din persille i en plastpose eller med stilken i et glas vand i køleskabet.
Porrer
Porrer opbevares bedst i en plastpose i køleskabet.
Pærer
Opbevares bedst ved stuetemperatur.
Rucola
Opbevar din rucolasalat i en plastpose i køleskabet.
Rodfrugter
Rodfrugter kan holde sig en uges tid på køkkenbordet, og noget længere i køleskabet.
Salat
Opbevar din salat i en lufttæt beholder i køleskabet. Hæld evt lidt vand i beholderen sammen med salaten.
Spinat
Spinat opbevares i en plastpose i køleskabet.
Spidskål
Opbevares bedst i køleskabet, men kan opbevares i kortere perioder på køkkenbordet.
Squash
Squash kan opbevares på køkkenbordet i 2-4 dage eller i køleskabet i over en uge.
Svampe
Opbevar svampe i køleskabet.
Tomater
Opbevar dine tomater på køkkenbordet.
Æbler
Opbevar dine æbler på køkkenbordet.
Ærteskud
Ærteskud kan opbevares ved stuetemperatur hvis de er friskhøstede. I køleskabet kan ærteskud i en plastpose holde sig frisk i flere uger.